Get Adobe Flash player
Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)

Friends koktejly

Friends koktejly

Míchané nápoje se tradují již od samotného středověku, přestože některé legendy jim dávají ještě starší datování. Mluví se dokonce o napájení zvířat při kohoutích zápasech.
Již nejstarší předkové byli důmyslní a míchali různá vína s přísadami či kořením pro lepší chuť. Rozmach míchaných nápojů a destilátů vůbec paradoxně vedl po prohibici v USA, kdy byl dovoz i vývoz zakázán, a tak kvetl černý trh. Z této doby je i nejvíce receptů na tzv. koktejly. Jedna legenda prozrazuje, jak mexický král chtěl příměří s americkými vojáky, kteří ho dlouhá léta napadali, a pozval je k sobě na mírové posezení k lahodnému pití. Míchané nápoje vojákům přinesla králova sličná dcera jménem Coctel. Vojáci byli tak polichoceni a nápoj jim natolik zachutnal, že jej nazvali po pěkné Coctel – Cocktail.
O koktejlu se mluví i v 18. století, a to ve spojení s kohoutími zápasy, kdy zvířata měla být údajně napájena koktejly pro lepší výkonnost. Nejpravděpodobnější je však fakt, že Cocktails byli neplnokrevníci, kteří se při dostizích v 18. a 19. století označovali v Anglii v zájmu solidnosti při sázení barevnými třásněmi upevněnými na ocasech. V té době se již na tribunách pily míšené, sic horké nápoje. Ale ať koktejl vznikl kdekoliv a kdykoliv a ať je druhů nespočetně, vždy je nejvyšší pravidlo, že koktejl musí být hoden svého jména. Koktejly jsou typické svojí sklenicí, do které se míchají, tzv. koktejlky. Také nesmí mít obsah vyšší než 7 cl. V zásadě je můžeme dělit na aperitivy, které se konzumují před jídlem (oblíbené jsou Martini Dry nebo Manhattan). Digestivy se konzumují po jídle a sektové koktejly, které obsahují šumivé víno, se mohou podávat kdykoliv.

Kde se vzal coctail?

První základní bází je krok, který dá koktejlu ladění, odlišení od ostatních s jinou bází. Obvykle obsahuje 50 % skutečného obsahu nápoje. Velice tradiční je vodka, rum, gin, whisky, koňak, brandy, ale i různé likéry či kořeněná vína. Druhou částí je tzv. modifikátor, který bázi zjemňuje a aromatizuje, právě modifikátor dává koktejlu charakter. Zahaluje do sebe základní bázi, ale nikdy ji nesmí naprosto přebít. Modifikátorem může být i cukr, smetana či vejce. Na šťavnatosti zase přidá džus, který také dodá ovocné ladění. Po kapkách či střicích se koktejl ve finále doplňuje speciálními dochucujícími prvky či barvidly, jde o naprosto individuální část přípravy. Ale nesmíme zapomenout, že koktejl
by měl být pastvou pro oči, a proto nesmí chybět ani jedlá ozdobná dekorace.
A nejčastější coctaily?
Mezi nejčastěji míchané nápoje patří Manhattan, avšak jiný kraj jiný mrav, koktejly jsou oblíbené všude a je na každém z nás, který mu zachutná. Známé jsou i Bloody Mary, Margarita, Martini, Piňa Colada a další.
Zkuste si tedy namíchat svůj vlastní koktejl, připravili jsme pro vás hned několik receptů.

Jak na koktejl?

MANHATTAN

Mluví se, že Manhattan byl poprvé míchán v americkém státě Maryland v 19. století jako posilující lék zasaženým účastníkům soubojů.

Příprava
Do míchací sklenice vložte tolik ledu, aby jen mírně přesahoval hladinu budoucího nápoje. Dejte  kapat koktejlovou třešničku a připravte si napichovátko. Do míchací sklenice odměřte všechny tekuté přísady a nápoj promíchejte barovou lžičkou.
Pak ho přes barové sítko nalijte do koktejlky a vložte třešničku na napichovátku. Manhattan podávejte jako aperitiv s koktejlovým ubrouskem a přiložte malý talířek na odložení napichovátka.

SLOŽENÍ
5 cl Rye whisky - 2 cl sladký červený vermut
- 1 střik Angostura Aromatic Bitters
- koktejlová třešnička

SEX ON THE BEACH

Sex on the beach (v překladu sex na pláži) je alkoholický koktejl. Jako mnoho populárních koktejlů má několik variant.

Příprava
Do šejkru dáme do tří čtvrtin sklenice led. Přidáme vodku, broskvový likér a dolijeme džusy. Šejkrujeme a přelijeme do velké sklenice. Ozdobíme řezem ananasu, řezem pomeranče a koktejlovou třešní, vše propíchnuté párátkem.

SLOŽENÍ
4 cl vodky - 2 cl broskvového likéru dolít brusinkovým a pomerančovým džusem (další varianta třeba pomerančový džus a ananasový)

PIÑA COLADA

Piña Colada je alkoholický nápoj pitý hlavně v Karibiku na plážích, také existuje varianta bez alkoholu,
která se jmenuje Virgin Colada.

Příprava
V oblasti Karibského moře se vždy připravuje z čerstvého kokosu a ananasu. Společně se rozmixují v mixéru a následně, již ve sklenici, doplní o bílý rum. V Evropě se pak zpravidla kokos nahrazuje kokosovým sirupem a ananas zase ananasovým džusem. V obou případech by se mělo servírovat
s plátkem ananasu.

SLOŽENÍ
4CL bílého - kokosové mléko - šťáva z plodů ananasu.

CUBA LIBRE

Španělsky to znamená Svobodná Kuba a jde o alkoholický koktejl. Byl vymyšlen v Havaně kolem
roku 1900. Jméno Cuba Libre vzniklo, když si američtí vojáci připíjeli na svobodnou Kubu právě nápojem, který byl do té doby označován jako Bacardi&Coke. V Evropě je tento drink oblíben hlavně mezi mládeží.

Příprava
Do sklenice se nalije bílý rum, vymačká limeta, přidá led a dolije se colou.
Zajímavostí je, že sami Kubánci rum neodměřují a i v luxusních hotelech se nápoj připravuje "od oka"

SLOŽENÍ
4-5cl rumu - 2dcl Coca-Coly - limetky - kostky ledu

B52

Tento pousse-cafés drink si přivlastnilo název známého leteckého bombardéru B52. B52 je nápoj velice silný a hlavně velice efektní. B52 se totiž pije zapálená!

Příprava
Vždy je třeba dodržet pořadí přilévaných ingrediencí, vždy od té nejtěžší po tu nejlehčí. Do panáku pomalu přes kávovou lžičku začneme nalévat ingredience. Jako první nalijeme likér Kahlúa,
druhý na řadu přijde likér Baileys a naposled nalijeme likér Grand Marnier nebo Absinth. Podáváme s krátkým střiženým brčkem a zapalujeme až těsně před konzumací! Efekt bude ohnivý!

SLOŽENÍ
Kahlúa 3 cl - Baileys 2 cl - Grand Marnier nebo Absinth 3 cl

MOJITO

Mojito (vyslovováno španělsky [mo’xito] – „mochito“) je tradiční kubánský koktejl. Mojito zpravidla obsahuje čerstvé lístky máty, bílý rum, surový třtinový cukr, limetky a perlivou vodu. Podává se ve vysokých sklenicích se slámkou a míchátkem. V některých verzích se do nápoje také přidává některý hořký likér (Angostura bitter). Nápoje podobné mojitu byly známy už ke konci 16. století, skutečné mojito vzniklo z draque záměnou aguardiente za rum na počátku 20. století na Kubě. Slovo mojito zřejmě pochází z označení pálivé omáčky mojo (ze španělského mojar, „navlhčit“).

Příprava
Do vysoké sklenice se přidá několik lístků máty, cukr, nakrájené dílky limetky (či limetková šťáva) a ingredience se ve sklenici rozdrtí. Sklenice se poté naplní drceným ledem a zalije se bílým rumem (cca 4 cl). Koktejl se dolije perlivou vodou a zamíchá se. Nápoj se pije brčkem, sklenici je možno ozdobit výhonkem máty či kouskem limetky.

SLOŽENÍ
světlý rum 4 cl - limetka 1 ks - soda na dolití - třtinový cukr
3 lžičky - máta peprná, asi 10 lístků